SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT -505 KELANA JAYA

17 Sep 2008
KE ARAH MANA PEMBINAAN PUSAT LATIHAN POLIS ( PULAPOL) KUALA MUDA, LANGKAWI.


Langkawi, 18hb. September 2008
Lapuran Oleh : WarekganalSatu projek pembinaan Pusat Latihan Polis ( PULAPOL) telah di jalankan Oleh Kementerian Keselamatan dalam Negeri pada awal Febuari 2008 dan sehingga kini 50% siap. Kawasan tersebut adalah bekas Hotel Delima yang telah ditutup yang di miliki oleh EKRAN Berhad. Dan kawasan tersebut adalah kawasan yang telah diwartakan sebagai kawasan Industri berteraskan Pelancongan ( Rancangan Tempatan (RT) Pdg. Matsirat dizonkan untuk Resort/Hotel ataupun Pelancungan ) di bawah Penguatkuasaan Jabatan Perancang Bandar dan Desa Negeri Kedah juga Unit OSC Majlis Perbandaran Langkawi .

Persoalannya bagaimana sesebuah kementerian dengan mudah melanggar Syarat-syarat tersebut dan dibenarkan Pembinaannya oleh Pihak Majlis Perbandaran Langkawi tanpa sekatan sehingga kini. Ini bermakna pembinaan tersebut telah mencanggah Perancang Struktur yang telah diwartakan yang sepatutnya dipatuhi oleh semua Jabatan-jabatan kerajaan dan juga semua Pemaju-pemaju.


Dan masyarakat setempat masih tertanya-tanya dengan pemasahalahan tersebut disamping kita tidak menolak kemajuan dan pembangunan satu penjelasan hendaklah diberikan dengan segera oleh pihak-pihak yang berkenaaan.