SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT -505 KELANA JAYA

4 Okt 2008

Ribuan pengguna FERI terkandas di Hari Raya
Oct 3, 08 1:38pm

Puluhan pengunjung yang ingin menyambut Aidilfitri di Pulau Langkawi terkandas berjam-jam di jeti Kuala Kedah sejak petang semalam apabila perjalanan feri tidak mengikut jadual.Mereka juga tidak diberi penjelasan oleh syarikat pengendali feri mengenai sebab-sebab jadual perkhidmatan feri itu ditunda, lapor Bernama.

Daripada lapan syarikat feri, hanya separuh beroperasi semasa cuti raya menyebabkan kekerapan perjalanan berkurang sedangkan ramai mahu ke pulau itu untuk bercuti atau berziarah.Seorang penumpang Abdul Rashid Osman, 50, dari Kota Kuala Muda berkata beliau terkandas lebih empat jam di jeti itu, sementara jurutera awam dari Kuala Lumpur, Azhari Shaari, 37, bosan menunggu hampir 5 jam.Azhari berkata, lapor agensi berita itu lagi, tiada seorangpun wakil syarikat feri memberi penjelasan atas kelewatan sedangkan ramai penumpang yang membawa kaum keluarga begitu letih dan dalam keadaan lapar dan dahaga.

Adalah perlu Jabatan Laut harus bertindak bagi mengatasi masalah yang berulang setiap kali musim perayaan dan cuti. Tanpa uruselia dengan pengusaha Feri dan keadaan jeti yang sempit kelewatan jadual feri tidak dapat dielakan bagi menampung jumlah pengguna yang banyak. Satu tindakan segera dari Kementerian pengangkutan bagi menangani permasalah tersebut.